Genellikle L4 ve L5 omurlarından birinin çoğunlukla öne doğru bazen de arkaya kaymasıyla ortaya çıkmaktadır. İlk olarak bel ağrısıyla kendisini belli eden bel kayması hastalığı, tedavi edilmediği takdirde sinir köklerinin omurilik kanalından çıkış yerlerinde sıkışmasıyla dayanılmaz bacak ağrılarına neden olabilmektedir.
Bel kaymasının birçok sebebi vardır. En sık görülen bel kayması sebebi bel omurlarının tekrarlayıcı zorlamaya maruz kalmasıdır. Bel kayması nedenlerini şöyle sıralamak mümkün;
Bel omurlarının gereğinden fazla zorlanması
Doğuştan gelen yapısal farklılıklar
Yaşlanmaya bağlı değişiklikler
Travmaya bağlı değişiklikler
Bel ameliyat sonrası dikkatsizlikler
Bel kayması daha çok ağır işte uzun süreli çalışanlarda ve ağır spor yapanlarda görülen bir rahatsızlıktır. Yapısal yatkınlığı olan kişilerin omurlarının uzun süreli tekrarlayıcı zorlamaya maruz kalması genellikle bel kayması oluşturmaktadır. Ayrıca ağır işte çalışmasa da ailevi olarak yatkınlığı olanlarda da bel kayması görülebilmektedir.
Bel kayması riskini en aza indirmek için alınması gereken en önemli tedbir omurgalarımızı korumaktır. Öyle ki belirli bir ağırlığın üzerindeki eşyaları tekrarlayıcı bir şekilde taşımak ya da kaldırmak omurga yapısına çeşitli zararlar vermektedir. Eğilme ya da ağırlık kaldırma durumlarında belin bükülmeden işin yapılması ve kuvvetin daha çok dizlerden alınması gerekmektedir.
Bel kayması başlangıç dönemlerinde kendisini bel ağrısı ile belli etmektedir. Fakat bel kayması rahatsızlığının ihmal edilmesi yani uzun süreli bel kaymasına maruz kalınması sinir köklerinin omurilik kanalından çıkış yerlerinde sıkışması sonucunda bacak ağrısı ile de ortaya çıkmaktadır. Bu şikayetler istirahat ile azalsa da ayakta durma, uzun yürüyüşler, ağırlık kaldırma gibi eylemler nedeniyle artarak devam etmektedir.
Bel kayması şikayeti ile gelen hastanın hikayesi dinlendikten sonra klinik ve muayene sonucunda bel kayması düşünülen hastalarda röntgen istenmektedir. Kesin tanı konulması için hastadan MR ve BT istenebilmektedir. Bacak ağrısı olan hastalarda mutlaka MR görüntüsü ile sinir sıkışıklıklarının tespiti büyük önem taşımaktadır.
Bel Kayması teşhisi konulan hastalar, uzmanımız Sevda NASIR’ın uyguladığı günlük doğal tedavilerle, 2 hafta içerisinde ağrıda rahatlama,1 ay içerisinde normale dönme ve 6 ay içerisinde tamimiyle iyileşme Allah’ın izniyle mümkündür. Ameliyat seçeneği bel kaymasında kesinlikle düşünülmemeli doğal tedavi ile tekrar sağlığa kavuşmak Allah’ın izni ve uzmanımızın bilgi ve emeği ile mümkündür.